Drugsverslaving

Een drugsverslaving is een ernstig probleem met grote gevolgen voor zowel de verslaafde als voor zijn of haar naaste omgeving. Er is sprake van een drugsprobleem wanneer de middelen niet meer recreatief gebruikt (kunnen) worden en het drugsgebruik iemands sociale leven beheerst en de relatie met naasten, sportprestaties of hobby’s beïnvloedt.

Drugs kunnen grofweg in drie categorieën worden ingedeeld:

  • Verdovende middelen; zoals heroïne, morfine en opium
  • Stimulerende middelen; zoals cocaïne en amfetamine
  • Bewustzijnsveranderende middelen; cannabis, XTC, GHB, LSD en paddo’s

Gevolgen van drugsverslaving

Cocaïne kan met name serieuze hart- en hersenproblemen bezorgen, zoals hartritmestoornissen, hartstilstand, hartinfarct, hartverlamming, hersenbloeding of een herseninfarct. Ook wiet kan blijvend hersenletsel veroorzaken.

Voorbeelden van lichamelijke gevolgen van drugsgebruik

Langdurig drugsgebruik verandert de werking van de hersenen. Drugsgebruik zorgt voor enorme pieken in de neurotransmitter dopamine en daarmee voor overstimulatie van het beloningscentrum in de hersenen. De hersenen passen zich aan deze situatie aan door zelf minder dopamine af te geven en het aantal receptoren voor dopamine te verminderen. Als gevolg daarvan is de verslaafde bijna niet meer in staat tot het ervaren van plezier. Alleen drugsgebruik kan de hoeveelheid dopamine weer snel naar een normaal niveau brengen. Om de euforische roes weer te voelen, moet een drugsverslaafde bovendien steeds méér drugs gebruiken.

Cocaïnegebruik kan serieuze hart- en hersenproblemen veroorzaken, zoals hartritmestoornissen, hartstilstand, hartinfarct, hartverlamming of een herseninfarct.

Door het snuiven van speed en cocaïne kan het neusslijmvlies geïrriteerd en beschadigd raken. Het snuiven kan ontstekingen en bloedneuzen veroorzaken. Bij langdurig cocaïnegebruik kan het neustussenschot helemaal verdwijnen.

XTC en speedgebruik kan leiden tot knarsetanden waardoor gebitsslijtage ontstaat. Ook vermindert de drugs de aanmaak van speeksel waardoor het risico op tandbederf groter wordt.

Speed verhoogt de hartslag en bloeddruk en het risico op hartritmestoornissen.

Veel cocaïnegebruikers ontwikkelen chronische longaandoeningen, zoals COPD.

Meer weten over de mogelijkheden?